lördag 7 juli 2007

En gubbig Alternativfestival

Igår slutade den första upplagan av Alternativfestivalen, i Norrköping. Tvådagars festivalen hade runt 4000 besökare.

På Festivalens hemsida kan man läsa
Om festivalen
Mänskliga värden som har aktualiserats i takt med ett kulturliv som känns alltmera urvattnat och identitetslöst. Ambitionen som ligger bakom initiativet att dra igång en proggfestival i Norrköping år 2007 bygger på en önskan om att återskapa denna känsla. Att lyckas skapa ett forum som sträcker sig bortom den ytliga, stereotypa och kommersiellt gångbara massproduktion som stora delar av dagens musik- och kulturliv omfattas av. Festivalen kan ses som aktivt avståndstagande från den rådande trenden där bland annat morgondagens musikartister drillas och likriktas i teveprogram på bästa sändningstid. Talangfulla människor som inte har en chans utan som, i den rådande konkurrensen och säljpressen, lanseras med tunnare innehåll och kortare förbrukningdatum än vilken färskvara i kylen som helst. Istället vill vi skapa en folkfest som ska ge möjlighet till att uppleva glädje, inspiration, gemenskap, engagemang, eftertanke och nya bestående intryck hos alla som besökare oavsett om man söker sig dit för en nostalgisk tillbakablick eller för att få uppleva någonting nytt.


Initiativet är positivt men de har glömt en viktig sak, ett feministiskt perspektiv. Det känns lite typiskt när huvudarrangörerna är män. Av 37 artister är endast 6 kvinnor eller 7 om man räknar med "Svenska akademin" som har en kvinnlig medlem. Man beskriver sig som en proggfestival men inte en enda kvinnlig artist eller band från den tiden finns med. Musik har alltid varit en del av den politiska kampen, att inte ha någon feministisk artist från den tiden blir för mig att förbise hela den feministiska vågen på 70-talet.

Alternativfestivalen är ett uppenbart exempel på hur kvinnors kamp nedvärderas och man glömmer bort den. Det är en sak att ha en svag övervikt av manliga artister men när det är 5 gånger så många artister som är män blir det pinsamt. Jag hoppas att om festivalen blir av även nästa år att LO en av huvudsponsorerna då går in och styr lite och fixar bra kvinnliga proggartister.

Inga kommentarer: